Als dit wortel schiet...

Wie ben je nog als je lijf het niet meer doet? Wat blijft er over? Niet meer wat je doet bepaalt wie je bent. Dat is illusie nummer 1 die omvalt.Maar beperkt voor mijn kinderen kunnen zorgen, voelde als falen. Een ander ons huis laten schoonmaken ... ook. Liggend op een matras een boekje voorlezen? Dat ging. En toekijken hoe papa de kids in bad deed ook. Toekijken hoe een ander met jouw kinderen in de sneeuw speelde. Tja dat leerde mij dankbaar zijn. Wat een voorrecht dat er een oma, tantes en vriendinnen om ons heen waren. Een Corry. Die bereid waren hun liefdevolle hulp aan te bieden en een grote hobbel hulp aan te nemen.Maar ik? Wie was ik?

Lees meer »

Accepteren? Hoe dan?

Bij tijden werd ik er woest van. Wachten tot de pijn weer minder werd. Wachten, geduldig wachten, soms vond ik dat vreselijk moeilijk. Doe maar rustig aan.... Ik kon het af en toe niet meer horen! Mijn lijf en ik hadden geen beste relatie dan. Waarom liet het me in de steek? Waarom kan ik niet doen wat ik wilde doen? Er mee leren leven? Hoe dan? Makkelijk gezegd. Ik voelde me ook vaak machteloos. Machteloos met daaronder een bak verdriet. Verdriet over hoe ik dit leven met pijn niet had gekozen en gewild. Dit te doorvoelen - letterlijk door mijn lijf heen - ben ik gaan leren. Dat gaf rust. Ja dan is er accepteren van wat je niet kunt veranderen. Een heel proces. Levend-verlies. Vandaag gaat het goed en morgen kan het totaal anders zijn. Rouwen, loslaten, opnieuw betekenis geven aan... dat schept mogelijkheden, ruimte voor vreugde en plezier.Hoe rouw jij? Begrijp jij je emoties? Kun je ze überhaupt voelen? Weerstand kost veel energie. Negeren, Vermijden ook.Boosheid, jaloezie, je niet gezien en begrepen voelen, oordelen over jezelf, je best blijven doen, perfectie.... Dit erkennen en EERLIJK naar jezelf kijken, opent de deur naar meer inzicht, eerlijk zijn en wijsheid. Het maakt je sterker en veerkrachtiger. Een proces van verwerken. 

Lees meer »

be VRIJ dingsdag

Soms is ‘met open armen’ het uitschreeuwen naar Boven. In het oorlogsmuseum in Overloon, waar we vorige week een bezoekje brachten, zijn de verschrikkingen van de oorlog in beeld gevangen.

Lees meer »

Samen onderweg

Na de opstanding van Jezus liep Hij mee met twee vrienden die teleurgesteld, ontgoocheld, verslagen en verdrietig waren.

Lees meer »